Общее·количество·просмотров·страницы

вторник, 30 апреля 2013 г.

У Києві – щоденники, у Новій Каховці – спогади


Нещодавно в Києві, у Центральному державному архіві-музеї літератури і мистецтва України вперше до уваги громадськості було представлено повну українсько-російську збірку «Олександр Довженко. Щоденникові записи. 1939–1956 рр.». Презентація відбулась 28 лютого 2013 року, як раз в день 61 річниці заснування Нової Каховки.
До цього часу щоденники знаходились на закритому зберіганні у фондах російських архівів відповідно до заповіту вдови режисера Юлій Солнцевої. Після смерті чоловіка вона передала їх в архів з умовою не відкривати документи особистого характеру, щоденникові записи та листування протягом 50 років, тобто до квітня 2010-го.

У щоденниках цього періоду Довженко фіксує основні події свого особистого і творчого життя, починаючи з виходу на екрани фільму «Щорс» (1939) і до завершення роботи над сценарієм «Поема про море» (1956). Також митець звертається до історичних подій, свідком яких він був: приєднання Західної України до СРСР, початок Великої Вітчизняної війни, окупація та визволення України від німецьких військ, післявоєнні роки, смерть Сталіна. У записах є його творчі плани, розробки сценаріїв «Україна в огні», «Мічурін», оповідання і незавершений роман «Золоті ворота».
Над створенням «Щоденникових записів» українська та російська сторони працювали впродовж 5 років. Книгу видано в харківському видавництві «Фоліо» з доволі солідним об’ємом – 880 сторінок. Текст записів подано в авторському викладі українською і російською мовами, із збереженням авторської орфографії та пунктуації.
В  централізованій бібліотечній системі міста Нова Каховка є публікації окремих частин щоденників Олександра Довженка попередніх років, а чи побачить новокаховський читач повну збірку щоденників представлену нещодавно у Києві, ми поцікавились у завідуючої бібліотекою міськвиконкому Наталії Сергєєвої. Вона відповіла, що ще не чула про новинку і одразу зателефонувала до ініціатора встановлення в нашому місті пам’ятника Олександру Довженку Миколі Марченко. Він, в свою чергу, пообіцяв замовити екземпляр цієї книги в подарунок бібліотеці.
Також Микола Стефанович розповів, що зараз готується збірка, присвячена перебуванню кінорежисера у Новій Каховці. Робоча назва книги, над якою зараз працює ініціативна група на чолі з Миколою Марченко, «Довженко і Нова Каховка». Але остаточна назва визначиться лише після того, як будуть укомплектовані всі матеріали та сформується видавничий варіант книги. Ідея створення такої збірки виникла після спорудження пам’ятника Довженку. До редколегії увійшли директор музею історія міста Нова Каховка Володимир Лозовий, літератор Світлана Трохимчук, завідуюча бібліотекою міськвиконкому Наталія Сергєєва, директор кабінету-музею Олександра Довженка при ЗОШ №1 Валентина Чорновол та сам Микола Марченко.
Планується, що книга вийде у світ вже наприкінці цього року і буде присвячена 120-річчю від дня народження кінорежисера. «Але конкретно говорити про терміни виходу книги поки зарано, - зазначив Микола Стефанович. - Колективна праця, як відомо, завжди важча і довша від індивідуальної. А ми домовились: зберуться усі матеріали – пускаємо їх «по колу». Кожен повинен вичитати чернетку з початку і до кінця, винести на окремий додаток свої зауваження, і лише після їх узгодження комплектувати збірку».
Також Микола Марченко звертається до новокаховчан, які мають матеріали, пов’язані із перебуванням Олександра Довженка у Новій Каховці. Поділитись ними ви можете за адресою пр. Дніпровський 23, каб. № 118, або за телефоном (05549) 4-55-87.
Пантоненко Сергій
Газета «Нова Каховка»
№18 від 01.05.13

Комментариев нет:

Отправить комментарий